Nyblivna föräldrar

Igår följde jag en väninna för att hälsa på en släkting till henne. Denna släkting har nyligen fött en liten dotter. En bedårande liten skapelse, fluffigt hår och nypvänliga kinder. Mamman är drygt 20 år och det här är hennes förstfödda.
Hon såg väldigt trött och sliten ut, och det kan nog bero på en långdragen förlossning. När vi satte oss ner för att dricka lite kaffe och äta medhavd tårta så såg jag alla dessa magasin för nyblina föräldrar ligga utspridda på köksbordet.



Det finns ett otal glansiga, flotta magasin . I dessa blomstrar präktigheten. Där finns en uppsjö av ljuvliga bilder på föräldraskapets himmelska, fluffiga små lyckomoln.

En leende, diskret sminkad moder i västrukna, vackra kläder. Hon sitter i en vit soffa i sitt ombonade och välstädade hem. I famnen håller hon en nybadad, rosig liten bebis som ser nöjd och glad ut. Det strålar om dem. Lyckan är fullständig! Allt är perfekt och harmoniskt!

Och hemma sitter ni, de vanliga föräldrarna med svarta ringar runt ögonen. Klockan är 15.00 och ni har ännu inte klätt på er. Disken står i högar, sängen är obäddad och det ligger nappar, bebiskläder och prylar över hela bostaden. Modern har såriga bröstvårtor, ungen skiter utanför blöjan, det krampar i livmodern varje gång du ammar och ni har inte fått en god natts sömn sedan barnet föddes. Ungen har skorv, torsk, kolik och skriker nätterna igenom. Ni går hela tiden omkring med en spyrand på ryggen efter att ha rapat er bebis. Ni sitter på toa med bebisen i famnen. Och ni undrar vad fan ni gett er in på! Dina bröst läcker och du går omkring med mjölkfläckar på kläderna och det är evigheter sedan du kände dig fräsch.

Så här kan det vara! Glöm den bilden som magasinen presenterar över föräldraskapet!

Välkommen till verkligheten! Den som bjuder på hudsprickor, hemorrojder och ett obefintligt sexliv för en tid. Det är jobbigt att bli förälder, men också förbaskat häftigt! Att få barn är STORT, men det har inte mycket att göra med prydliga hem, välstrukna rena kläder eller en tillvaro i himmelsk harmoni. Så sträva inte ens efter det! Men att få barn är värt besväret!

Tro mig! Jag har fått en hel hög!


Kommentarer
Postat av: Tojjan

Vad du skriver bra!!! Din reflektion över de glansiga magasinen om den totala babylyckan är rätt på. Varför lyfts inte sanningen fram, den som de flesta av oss upplever i samband med bebistiden? Varför ska vi pressas (eller invaggas i en tro) att vara perfekta småbarnsföräldrar som aldrig har strul, problem, sömnbrist...



Kan vi bara få vara trötta, slitna, såriga, irriterade och normala - i fred? Ditt inlägg regerar! Skicka in det som en insändare till Vi föräldrar eller annan likasinnad tidning. Jag röstar på dig!



//Kram Tojjan

2009-02-22 @ 18:56:53
URL: http://tojjan.blogspot.com
Postat av: Eva

Jag tycker man läser många bloggar om föräldrar som vill att deras tillvaro ska uppfattas som den du skrivit ovan! Ingenting verkar vara varken jobbigt eller besvärligt, utan allt är så himla underbart! Själv håller jag på att tröttna redan nu och jag är bara gravid än så länge:P haha.

2009-02-23 @ 12:17:02
URL: http://skruttenocheva.blogg.se/
Postat av: Emma

.. & öppnar man det glassiga mamma-magasinet så inser man ganska snart att det inte är så glassigt. Det är verklighet. Det skrivs om barn som aldrig vill sova, barn som sugit sönder sin mammas bröstvårtor, obefintliga sexliv & bristningar. Reality.



Jag tycker att du ska inhandla en mammatidning nästa gång du har möjlighet. Läs igenom innehållet & inse att det faktiskt bara är bilderna du stör dig på. Snygga heta (photoshoppade) morsor!



Jag har inte läst en artikel i "Vi Föräldrar" (till exempel) som belyser att barnahavandet är problemfritt. Precis tvärtom.



2009-02-23 @ 19:58:23
URL: http://hearrtbeats.blogg.se/
Postat av: Tojjan

Kommentar till "Emma".

Visst. Alla sidor må visas, men har du någon gång läst om en mor/far som fullständigt tappat luste och inte hittat den igen? Nope. Dessa ensida tidningar skriver alltid sina djupare artiklar med vinkel på att minsann allt löser sig till slut. Av erfarenhet kan jag säga att det gör det inte alls alltid. Men se det säljer inte. Vi behöver en lycklig bild av den lyckliga barnfamiljen vars liv blir lyckligt. Annars knasar vi samman och oja då, det vill man inte riskera. För barn i massor behövs. Inte bara utav demografiska skäl, utan även för att dessa glassiga mamma-magasin ska kunna fortsätta sälja prenumerationer och lösnummer.



Generalisera inte om saker som har att göra med barn och föräldraskap. Det är inte rätt.

2009-02-23 @ 21:17:07
URL: http://tojjan.blogspot.com
Postat av: litentanta

Är så tacksam att den här boomen kom efter min tid som "aktiv" barnaföderska.... SÅ otroligt knäckande det skulle ha varit att vara den där, som man ju var!, lilla människan med det stooooora ansvaret och utsluta orken...



Nyanser i föräldraskap är lika "tråkigt" att försöka sälja tidningar på som baksidan av pulverbantningen... Finns inte plats för sanningen längre, kanske finns knappt den sanningen ens längre bland en stor del av de unga?



Att kliva in i föräldraskapet med en glossig förväntan måste ju knäcka den mest shoppinglada, cafélatte-sippande lilla mamman där finns... Dröjer nog inte länge förräns själva föräldraskapet kommer att klassas som depressionsgrundande, fast nä, just det, nu har ju borgarna tagit över så nu är vi friska minsann!



Håller med dig på alla punkterna, utom kanske när det gäller Vi Föräldrar (om den nu ens finns kvar längre, läste ivf att KP fanns kvar så kanske?) Den tidningen har ju varit tämligen realistisk i många år, hoppas att den fortfarande står med fötterna på jorden!



Ha det allra bäst och gör som jag gör, njuuuuuut av rätten att få se ut som vilken nyvärpt morsa du vill en söndag...vad då? Skulle det vara tidsbegränsat hur länge man får vara utslut av en förlossning....oops! :-)



2009-02-24 @ 00:03:45
URL: http://litentanta.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0